SMÖÖÖÖRIGT VÄRRE
Igår kan ni tro att jag gjorde något som jag aldrig trodde jag skulle göra. Jag gjorde eget smör.. Herregud, har hon slagit huvudet tänker ni säkert nu. Njaa inte riktigt, men jag har ju som ni vet en sträng diet. I denna dieten finns också förbudet mot margarin, gud hjälpe mig om jag hade vetat innan hur man tillverkade margarin och alla dåliga ämnen för kroppen som man faktiskt stoppar i det. Blää. Det som jag blev tillåten att äta var Smör, och hur gott är det? Inte speciellt om du frågar mig, så jag har sedan mitt förbud ätit Bregott och varit hur nöjd som helst. Men nu har det tyvärr framkommit att Bregott inte heller är att lita på. Kvar finns nu det mindre åtråvärda smöret som jag bara fasade för att lägga på min macka på morgonkvisten. Som tur väl finns det alternativ.
Men först.. Varför ska man undvika transfetter?
Så här skriver de på Illustrerad Vetenskap:
”Transfettsyror kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar på grund av att de ökar aktiviteten av ett protein som omvandlar blodets ”goda” kolesterol, HDL, till ”dåligt” kolesterol, LDL. Av den anledningen ställer myndigheter i många länder mycket hårda krav på matens innehåll av transfettsyror. ”
Varför finns det då i nästan allt vi äter här i Sverige?
Här ser ni en äldre artikel från Aftonbladet där de tar upp just detta: http://www.aftonbladet.se/halsa/article12748839.ab
Åter till det här smöret som jag gjort, för jag hoppas ni förstår nu varför jag gjort det!?
Recept:
- 1/2 dl kallpressad olivolja
- 100 gram ekologiskt kokosfett
- 500 gram ekologiskt smör
- 1/2 - 1 dl vatten
- Om så önskas kan man lägga i lite flingsalt för den lite saltare smaken.
Låt ingredienserna stå rumstempererat en stund så att de ”mjuknar” till sig lite! Mixa därefter alla ingredienser och smaka av.
Lägg det i en glasburk eller annan burk, sätt in det i kylen och låt stelna.
Som ni säkert kommer märka blir det fasligt gott. Testa lägga det i ert vanliga smörpaket hemma och se om resten av familjen märker någon skillnad!
Enjoy!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar